Nejlepší výsledek ve světovém poháru ve třídě 49erFX a na kitu

Eva Skořepová | 06.04.2024

Na Mallorce se v týdnu od 1. do 6. dubna jel světový pohár olympijských tříd. Naše posádka 49eruFX Zosia Burska a Sára Tkadlecová, stejně jako Vojtěch Koška ve třídě Formula Kite zajeli svůj nejlepší výsledek ve světovém poháru.


 

Po kvalifikační části, kdy byly první den obrovské vlny, vítr kolem 30 uzlů a nedalo se ani vyplout z pláže a další dny přišla seabreeze o síle 5–12 uzlů, postoupili do zlaté skupiny. Zosia Burska a Sára Tkadlecová z 25. místa a Vojtěch Koška ze 17. místa.

 

 

„První den závodu se pro silný vítr a velké vlny nezávodilo, v úterý jsme daly dvě rozjížďky a s dojezdy 10 a 12 jsme byly spokojené. Ve středu, poslední kvalifikační den, se odjely čtyři rozjížďky. Dojezdy 9, 19, 14 a nakonec 5 nám zajistily 25. místo, takže postup do zlaté skupiny,“ popsala průběh první části závodu Sára.

 

 

Ve finále zajela naše posádka ve čtvrtek 13, 13, 11 a fantastické třetí místo a poskočila na průběžné 15. místo. Poslední den jezdila děvčata také skvěle, nakonec z toho bylo 18. místo, což je jejich nejlepší výsledek ve světovém poháru.

 

„A to jsme v jedné z rozjížděk jely na špatnou bójku,“ přiznala Sára. „Ve druhém kole nám posouvali bójku a my jely na tu původní. Byla to hodně hodně zbytečná chyba, ale zase si to budeme hodně hodně pamatovat a už se to nestane,“ vysvětlila.

 

 

Výborně jezdil mezi dospělými nejlepšími závodníky světa také junior Vojtěch Koška. Celkové 17. místo je i pro něj nejlepším výsledkem ve světovém poháru.

 

  

Kateřina Švíková na iQFoilu skončila na 35. místě, Ondřej Teplý na 95. místě a Klára Himmelová také na 95. místě. Pro naše reprezentanty, kterých zde letos startovalo méně než obvykle, byl závod především závěrečným testem před poslední olympijskou kvalifikací – Last Chance Regattou, která se pojede na konci dubna v Hyeres.

 

Kompletní výsledky: https://www.trofeoprincesasofia.org/en/default/races/race-resultsall

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Ve slovinské Portoroži se od 28. do 31. 3. odjela jubilejní 30. Velikonoční regata třídy Optim...

Početná skupina 25 českých závodníků tříd ILCA 4 a ILCA 6 absolvovala Spring Cup v Izole. A op...

Ve dnech Velikonoc se na startu prestižního Eurocupu třídy 29er ve slovinském Koperu sešlo 70 ...

Mistrovství Evropy olympijské třídy Formula Kite se jelo minulý týden v Los Alcázares poblíž š...

Na Mallorce v Port de Pollenca se minulý týden konalo mistrovství Evropy do 21 let ve třídách ...

Zobrazit všechny články


nahoru