16 českých sportovců se pokusí o kvalifikaci na OH v jachtingu

Eva Skořepová | 16.04.2024

Last Chance Regatta ve francouzském Hyeres – Regata Semaine Olympique Francaise de Hyeres je letos pro jachtaře ze zemí, které se ještě nenominovaly na olympiádu, nesmírně důležitá. Je totiž takzvanou Last Chance Regattou, z níž se mohou poslední závodníci do Paříže kvalifikovat.


 

V Hyeres, které leží na Francouzské riviéře, bude letos soutěžit 90 zemí a závod bude rozdělen na dvě části. Kvalifikované země pojedou svůj závod – v každé třídě se ho mohou účastnit pouze dva závodníci nebo posádky z každé země. Pro nekvalifikované země je tu regata poslední šance, v níž si mohou zajistit posledních 39 míst na olympiádu, o které zde půjde. Z každé země mohou startovat maximálně tři závodníci nebo posádky v každé třídě.

 

Všech 10 olympijských tříd bude závodit na obou akcích: jednoposádková plachetnice ILCA 6 ženy a ILCA 7 muži, skif 49erFX ženy a 49er muži, foilující katamaran Nacra 17 mix, dvouposádková plachetnice 470 mix, Formula Kite ženy a muži a windsurfig iQFoil ženy a muži. V každé třídě se bude bojovat o tři zbývající místa, kromě kiteboardingu a windsurfingu, kde zbývá ještě 5 míst pro muže i ženy a 4 místa jsou k dispozici pro třídu 470. Je možné, že míst bude v některých třídách víc, protože nejsou přidělená některá místa z kontinentálních kvalifikací a některé již kvalifikované země svého závodníka nakonec na olympiádu nevyšlou. Za Česko se pokusí o kvalifikaci 16 sportovců, kteří budou závodit ve všech třídách kromě 49eru, Nacry 17 a 470. Pokud by vše vyšlo, mohlo by na olympiádu odcestovat osm českých sportovců – tři muži a pět žen – v jachtařských soutěžích.

 


Kdo nás bude reprezentovat?

 

Ve třídě ILCA 7 to bude Ondřej Teplý (29) z Jachtklubu Brno, který to bude mít hodně těžké. Na startu bude 34 zemí. Ondra se pokoušel o kvalifikaci do Tokia ve třídě Finn, poté co tato třída na olympiádě skončila, přesedlal na ILCU 7. Na mistrovství Evropy v březnu v Athénách byl ke kvalifikaci hodně blízko.
 

 

 

  
Ve třídě ILCA 6 budeme mít na startu tři mladé závodnice: Alessii Palanti (20) z YC CERE, Kláru Himmelovou (22) z YC Nechranice a Lindu Dokoupilovou (18) z Jachtklubu Brno. O postupová místa bude bojovat 20 zemí. Naše závodnice mají skvělé výsledky v juniorských kategoriích a mohou se určitě prosadit i mezi dospělými.
 

 

 


Ve třídě 49erFX se představí naše posádka Zofia Burska (23) z YC CERE a Sára Tkadlecová (24) z Jachtklubu Toušeň. Minulý týden zajely moc pěkný výsledek na světovém poháru na Mallorce, pokud by se jim dařilo stejně, vstupenku na olympiádu by si mohly mezi pouhými 11 zeměmi zajistit.
 

 

 

  
Největší naděje vkládáme do windsurfařek. Ve třídě iQFoil budou statovat tři: Kristýna Piňosová (18) z TJ Rapid Brno, Barbora Švíková (19) a Kateřina Švíková (23) z YC CERE. Nejvíce zkušeností má Kateřina a v předchozích kvalifikacích byla k vysněnému cíli nejblíž. Ale zajet skvěle mohou všechny tři.

 

 

 

   
Bez šancí nejsou ani windsurfaři. Na startu jsou ve třídě iQFoil také tři: Karel Lavický (39) z YC DIM Bezdrev, účastník olympiád v Londýně, Riu a Tokiu ve třídě RS:X, junior David Drda (18) z Delfínu Jablonec a Jakub Zíma (35) závodící za ČWA. Karel se se štěstím kvalifikoval na olympiádu již třikrát. David a Jakub mohou určitě překvapit. Mezi 28 zeměmi to ale budou mít všichni tři hodně těžké.
 

 

 


Poprvé na olympiádě uvidíme také kiteboarding. Ve třídě Formula Kite muži bude na startu 22 zemí včetně dvou našich mladých reprezentantů. Vojtěch Koška (19) z TJ Sailing Pálava jel na světovém poháru na Mallorce také výborně, má vynikající výsledky v juniorské kategorii a po zimní zlomenině klíční kosti už je zcela v pořádku. Sekundovat mu bude Jindřich Houštěk (19) z YC CERE. Ani oni určitě nejsou bez šancí.

 

 

 

  
Ve třídě Formula Kite ženy uvidíme dvě české závodnice – juniorku Dominiku Braunovou (18) z TJ Sailing Pálava a zkušenou Moniku Žižlavskou (41). Na startu bude v této kategorii 18 zemí.
 
Akce se zúčastní téměř 1 000 sportovců a 500 trenérů, rozhodčích, organizátorů a dalších členů podpůrného personálu. Závodit se bude od neděle 21. dubna a výsledky budeme znát v sobotu 27. dubna večer. Závod slibuje parádní podívanou a velké příběhy radosti a slz.

Věříme, že v českém týmu bude převažovat radost!

 


Program Last Chance Regatty

 

čtvrtek 18. a pátek 19. dubna: registrace
sobota 20. dubna: slavnostní zahájení
neděle 21. až středa 24. dubna: kvalifikační část tříd iQFoil a Formula Kite
neděle 21. až čtvrtek 25. dubna: kvalifikační část tříd ILCA 6 a 7, 49era 49erFX, Nacra 17 a 470
čtvrtek 25. dubna: Finále tříd iQFoiL a a Formula Kite – závěrečný souboj o místa na olympiádě
pátek 26. dubna: Medailové rozjížďky tříd ILCA 6 a 7, 49era 49erFX, Nacra 17 a 470 v Last Chance regatě – souboj o místa na olympiádě
sobota 27. dubna: Předávání cen a závěrečný ceremoniál

 

Více o závodě: https://sof.ffvoile.fr

 

Živé sledování: https://sof.ffvoile.fr/live/#/event/:eventId=67cea8b6-6f56-4d73-949e-383aeffa12f7

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Osm českých závodníků se zúčastnilo první dubnový víkend závodu 10. Rüdiger-Weinholz-Preisv Be...

V pátek 12. 4. skončilo mistrovství Evropy třídy ILCA 4, které se jelo ve slovinské Izole. Klu...

Na mistrovství Evropy třídy ILCA 4 je odjetá kvalifikační část. Český tým zatím drží super poz...

Na Mallorce se v týdnu od 1. do 6. dubna jel světový pohár olympijských tříd. Naše posádka 49e...

Ve slovinské Portoroži se od 28. do 31. 3. odjela jubilejní 30. Velikonoční regata třídy Optim...

Zobrazit všechny články


nahoru